Picture of Eline Slaats

Eline Slaats

Inhoudsopgave

Zo doe je als MKB-bedrijf mee aan het SBTi

Het Science Based Targets initiative (SBTi) speelt een belangrijke rol in de verduurzaming van het bedrijfsleven. Grote organisaties zoals Unilever, Ahold Delhaize en Heineken hebben zich al gecommitteerd aan het SBTi. In steeds meer sectoren, van retail tot industrie en logistiek, stellen dit soort bedrijven ook eisen aan hun leveranciers: ze verwachten dat ook zij zich aansluiten bij het SBTi en concrete CO₂-reductiedoelen vastleggen. Voor MKB-bedrijven wordt het dan ook steeds belangrijker om aan te haken. In deze blog vertellen we je hoe jouw bedrijf ook deel kan nemen aan het SBTi.
 

Wat is het SBTi?

Het Science Based Targets initiative (SBTi) is een internationaal raamwerk dat bedrijven helpt om wetenschappelijk onderbouwde klimaatdoelen op te stellen. Deze doelen zijn gericht op het beperken van de opwarming van de aarde tot maximaal 1,5°C, in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs. Bedrijven dienen hun CO₂-reductiedoelen in bij het SBTi, en die valideert deze doelen om te bepalen of ze in lijn zijn met de klimaatwetenschap.

Waarom zou je als MKB-bedrijf willen deelnemen?

  • Voldoen aan eisen in de keten: Grote opdrachtgevers eisen steeds vaker dat hun leveranciers voldoen aan duurzaamheidseisen. Door sommigen wordt een SBTi-commitment zelfs geëist van toeleveranciers.
  • Concrete stappen zetten richting duurzaamheid: Het SBTi dwingt je om verder te gaan dan goede intenties: je stelt meetbare reductiedoelen op, gebaseerd op wetenschappelijke criteria. Daarmee word je als bedrijf gedwongen om met een goed transitieplan te komen, waarmee je de uitstoot daadwerkelijk gaat verlagen.
  • Vertrouwen en zichtbaarheid bij externe stakeholders: Een gevalideerd SBTi-doel laat aan klanten, investeerders, overheden en het brede publiek zien dat je serieus werk maakt van klimaatverantwoordelijkheid. Dat versterkt je positie in aanbestedingen, gesprekken met geldverstrekkers en je publieke reputatie.
 

Hoe een SBTi-commitment verkrijgen werkt

Wil je deelnemen aan het SBTi? Dan doorloop je de volgende fasen:

  1. Registratie via de SBTi Validation Portal: Je meldt je organisatie aan door bedrijfsinformatie in te vullen, zoals je omvang, sector en aantal medewerkers. Op basis daarvan bepaalt het SBTi of je onder het standaardtraject voor grotere bedrijven (Corporate) valt, of gebruik kunt maken van het vereenvoudigde pad voor MKB (SME)
  2. Bereken de CO₂-footprint van je basisjaar: Het basisjaar is meestal het meest recente jaar waarvoor je complete data hebt. Voor dit jaar breng je alle Scope 1 en Scope 2 emissies (zoals energieverbruik en zakelijk vervoer) in kaart. Deze nulmeting vormt de referentie waartegen je toekomstige CO₂-reducties worden afgezet
  3. Formuleer reductiedoelen: Je stelt vast met hoeveel procent je je uitstoot wilt verminderen ten opzichte van je basisjaar. Je kunt kiezen voor alleen near-term doelen (binnen 5–10 jaar) of ook long-term doelen (richting Net-Zero in 2050). Het SBTi zorgt ervoor dat de doelen die je stelt in lijn zijn met het klimaatakkoord van Parijs.
  4. Dien je doelen in en betaal voor validatie: Je dient je reductiedoelen officieel in bij het SBTi en je levert hierbij data aan over je CO₂-footprint en de onderbouwing van de berekening. Na betaling start het validatieproces. Zijn je doelen nog niet voldoende onderbouwd? Dan ontvang je feedback en kun je ze na aanpassing opnieuw indienen.
  5.  Communiceer je commitment: Laat zowel intern als extern zien dat jouw bedrijf officieel gevalideerde klimaatdoelen heeft volgens de SBTi-standaarden. Dit kun je doen via je eigen website, in gesprekken met klanten en partners, én via je vermelding op het officiële SBTi Target Dashboard. Zo laat je zien hoe jouw bedrijf klimaatactie vorm geeft.
 

Hoe ondersteunt Greener Company bij het SBTi?

Greener Company helpt MKB-bedrijven bij elke stap richting deelname aan het SBTi, bestaande uit:

  • Begeleiding bij de registratie
  • Berekening van de CO₂-footprint (inclusief scope 1, 2 en indien gewenst scope 3)
  • Opstellen van realistische reductiedoelen en een passend reductieplan
  • Indienen van de doelen bij het SBTi
 

Plan een afspraak in met één van onze experts om te onderzoeken hoe we jouw bedrijf het beste kunnen ondersteunen.

Ontdek meer