Download de SBTi Tool en Training

Deze tool is speciaal ontwikkeld voor managers van bedrijven die hun bedrijf binnen 30 dagen willen verbinden aan het SBTi, zonder gedoe of onzekerheid. 

  • Simpel verbonden aan het SBTi
  • Ontvang een gratis tool en training
  • Maak een SBTi verbinding winstgevend
  • Meet je uitstoot en stel reductiedoelen op

Herken je deze problemen?

  • Ik heb niet de capaciteit, kennis en tijd in huis om mijn bedrijf te verbinden aan het SBTi
  • Ik ben zelf begonnen mijn bedrijf te verbinden aan het SBTi maar ik kom er niet uit.
  • Ik voel me overweldigd door de hoeveelheid informatie die nodig is om een SBTi-commitment succesvol te maken.

Onze oplossing

Een tool om te bepalen aan welke regels jouw bedrijf moet voldoen voor het SBTi

Een makkelijk in te vullen calculator en een praktische training zodat jij direct zelf je footprint kan berekenen.

Een tool om doelen te stellen voor uw organisatie in lijn met het klimaat akkoord van Parijs

Een stappenplan om gevalideerde SBTi doelen te verkrijgen die passen bij uw bedrijf

Ontvang de SBTi tool en training

Vul het onderstaande formulier in en ontvang de SBTi tool en training direct in je inbox.

Over Greener Company

Wij geloven dat duurzaamheid en klimaatimpact maken eenvoudig moet zijn. Voor ieder bedrijf. Dat is de enige manier om de wereldwijde klimaatcrisis aan te pakken - VANDAAG NOG. Daarom zorgen we voor een duidelijke routekaart naar een duurzaam en klimaatneutraal bedrijf en focussen we niet alleen op impact, maar ook op de voordelen voor jou als bedrijf. We werken met duidelijke templates en informatieve meetings, omdat we onze kennis graag delen en we je hiermee op weg kunnen helpen. Wil jij werk maken van een verminderde CO2 uitstoot en een groener bedrijf? Laat het ons weten.

Dit team werkt met jou samen

Jan

Jessie

Bart

Rosa

Marijn

Eline

Miguel

Simge

Tobias

Mathijs

Veelgestelde vragen

Wat is het SBTi?

Het Science Based Targets initiative (SBTi) is een internationaal samenwerkingsverband tussen onder andere het CDP, het Global Compact van de Verenigde Naties, het World Resources Institute (WRI) en het Wereld Natuur Fonds (WWF). Het SBTi helpt bedrijven en financiële instellingen bij het formuleren van klimaatdoelen die wetenschappelijk zijn onderbouwd, oftewel doelen die écht bijdragen aan het beperken van de wereldwijde opwarming.

Deze doelen moeten in lijn zijn met de meest actuele klimaatwetenschap en het Klimaatakkoord van Parijs, dat streeft naar het beperken van de gemiddelde opwarming van de aarde tot maximaal 1,5°C.

Bedrijven die zich aansluiten bij het SBTi stellen concrete doelen op voor het verminderen van hun broeikasgasuitstoot. Die doelen worden vervolgens door het SBTi beoordeeld en gevalideerd. Dit biedt bedrijven en stakeholders de zekerheid dat hun klimaatambities in lijn zijn met internationale klimaatafspraken en daadwerkelijk verschil maken.

Mijn opdrachtgever vraagt mij om een SBTi commitment, hoe kan ik die krijgen?

In onze gratis downloadbare SBTi-tool en training vind je een duidelijk stappenplan om zelf een SBTi-commitment aan te vragen. Hierin leggen we precies uit wat je moet doen, van het berekenen van je uitstoot tot het indienen van je commitment.

Wil je liever eerst een korte uitleg? Lees dan onze blogpost: Zo doe je als mkb-bedrijf mee aan het SBTi

Valt mijn bedrijf wel onder MKB volgens het SBTi?

Het SBTi hanteert specifieke criteria om te bepalen of je als bedrijf onder de mkb-richtlijn valt. Dit is dus niet automatisch hetzelfde als de gangbare definitie van mkb in Nederland. In onze SBTi-tool kan je de mkb-check uitvoeren om te zien of jouw bedrijf aan de SBTi-voorwaarden voor mkb voldoet.

Hoeveel CO₂ uitstoot moet ik reduceren om te voldoen aan het SBTi?

Dat hangt af van het type doelstelling dat je stelt. Voor zowel het near-term target als het long-term target geldt dat het in lijn moet zijn met de laatste klimaatwetenschap en is afgestemd op het 1,5°C-doel van het Klimaatakkoord van Parijs.

  • Near-term target: Hiervoor moet je je absolute CO₂-uitstoot grofweg hebben gehalveerd in 2030. Dit doel laat zien dat je op korte termijn serieus werk maakt van CO₂-reductie. De precieze reductie hangt af van je basisjaar en je targetjaar.
  • Long-term target (Net-Zero): Voor een net-zero doelstelling moet je op de lange termijn je uitstoot zó sterk reduceren dat je uiteindelijk netto niets meer uitstoot. De meeste bedrijven moeten hiervoor 90–95% van hun emissies reduceren; de resterende paar procent mag je compenseren met hoogwaardige verwijdering (bijvoorbeeld carbon removal).
Hoe weet ik wat de CO₂ uitstoot is van mijn bedrijf?

Voor het SBTi moet je weten hoeveel CO₂ je uitstoot in scope 1 en 2 in een basisjaar naar keuze. Dat is het startpunt voor je reductiedoel. Je kunt deze uitstoot zelf berekenen met onze SBTi-tool. Die helpt je om eenvoudig je energieverbruik om te zetten in CO₂ uitstoot.  Lukt het niet om dit zelf te doen? Geen probleem, Greener Company kan je hierbij helpen. Samen zorgen we dat je met een goed onderbouwde berekening de juiste eerste stap zet richting science-based targets.

Wat is Scope 1, 2 & 3?

De CO₂e-emissies van een bedrijf worden volgens het GHG Protocol ingedeeld in drie scopes: 

Scope 1: Dit zijn directe emissies die vrijkomen uit eigen bronnen die je als bedrijf beheert of bezit. Denk aan het verbranden van gas in je gebouw of de uitlaatgassen van je eigen bedrijfswagens. 

Scope 2: Dit zijn indirecte emissies door het verbruik van ingekochte energie, zoals elektriciteit, warmte of stoom. De uitstoot gebeurt bij de energieleverancier, maar jij veroorzaakt die door je verbruik. 

Scope 1 en 2 worden vaak samen gerapporteerd, omdat ze relatief goed meetbaar zijn en direct beïnvloedbaar door je eigen keuzes (zoals overstappen op elektrisch vervoer of groene stroom). 

Scope 3: Dit zijn alle overige indirecte emissies in je waardeketen — zowel upstream (bijvoorbeeld productie van ingekochte materialen, transport) als downstream (bijvoorbeeld het gebruik van je product of de verwerking aan het einde van de levensduur). Scope 3 is meestal het grootste deel van je totale voetafdruk, maar ook het lastigste om volledig in kaart te brengen. 

Voor een SBTi verbinding van een MKB-bedrijf moet je in eerste instantie alleen je uitstoot in scope 1 en 2 te berekenen en rapporteren. 

Een verdere toelichting over scope 1, 2, en 3 lees je in onze blog.

Wat doen jullie met mijn gegevens?

Wanneer je de gratis SBTi tool wil gebruiken, ontvang je een email waaruit je deze kan downloaden. Wanneer je deze gaat invullen hebben wij hier géén toegang tot, en we slaan dus ook geen gegevens hierover op.  

Hoe betrouwbaar is de CO₂ berekening uit de tool?

Onze tool volgt de richtlijnen van het Greenhouse Gas (GHG) Protocol, de internationale standaard voor het berekenen van CO₂-uitstoot. Dat betekent dat de methode betrouwbaar en in lijn met de eisen van het SBTi is.

Let wel, je bent zelf verantwoordelijk voor de juistheid van de ingevulde gegevens. De uitkomst is dus zo goed als de data die je invoert. Wil je zeker weten dat je berekening klopt? Dan kun je Greener Company vragen om je berekening te controleren. Zo weet je zeker dat je met de juiste cijfers je SBTi-traject ingaat.

Kan ik mijn CO₂ footprint laten controleren?

Ja, dat kan! Als je zekerheid wilt over je CO₂-berekening, kunnen we bij Greener Company je footprint controleren op juistheid en volledigheid. Zo weet je zeker dat je met betrouwbare cijfers werkt voor je SBTi-commitment. Plan eenvoudig een afspraak in via deze link:

Als mijn SBTi doelen gevalideerd zijn, hoe kan ik er dan voor zorgen dat ik ze ga behalen?

Om dit te doen stel je een CO2-reductieplan op. Dit doe je door de oorzaken van CO2-uitstoot binnen jouw bedrijf onder de loep te nemen, en te onderzoeken welke maatregelen om die uitstoot kunnen verlagen. Deze maatregelen ga je dan vervolgens uitvoeren. Dat kan best uitdagend zijn, zeker als je veel verschillende emissiebronnen hebt. Greener Company kan je helpen bij het opstellen van een haalbaar en effectief plan.

Niet alleen omdat we het aan de volgende generaties verplicht zijn

Maar ook omdat het zakelijke verstandig is !