

Eline Slaats
Inhoudsopgave
Van niveaus naar treden: Hoe de CO₂-Prestatieladder 4.0 bedrijven blijft uitdagen om te reduceren
De CO₂-Prestatieladder heeft een grondige update gekregen met de introductie van versie 4.0 begin dit jaar. Deze vernieuwde standaard biedt bedrijven de mogelijkheid om hun CO₂-uitstoot structureel en ambitieus te verminderen. Of je nu al bekend bent met de Prestatieladder of net begint met verduurzaming, in dit artikel leggen we uit welke kansen en uitdagingen de update met zich meebrengt.
Wat is de CO₂-prestatieladder?
De CO₂-Prestatieladder is een duurzaamheidsinstrument dat organisaties helpt bij het structureel verminderen van hun CO₂-uitstoot. Dit instrument wordt al sinds 2009 gebruikt door verschillende grote organisaties om hun leveranciers te beoordelen op gebied van duurzaamheid. Het biedt een certificeringssysteem waarmee bedrijven inzicht krijgen in hun energieverbruik en CO₂-emissies. Door de ladder te beklimmen, worden bedrijven gestimuleerd om ambitieuze reductiedoelstellingen te stellen en concrete maatregelen te nemen om de CO₂e-uitstoot te reduceren. Dit zorgt er dan vervolgens voor dat bedrijven gunningsvoordeel kunnen verkrijgen wanneer ze goed presteren op de ladder.
Wat is er nieuw in versie 4.0?
De lancering van de 4.0 versie van de CO2-prestatieladder zorgt ervoor dat deze voortaan nauw aansluit bij de Europese regelgeving op dit gebied. De belangrijkste verandering ten opzichte van de huidige versie 3.1 is dat de huidige vijf niveaus van de CO₂-prestatieladder worden vervangen door drie treden. Waar in de vorige versie niveau 1 tot en met 3 van toepassing waren, zijn die in versie 4.0 samengevoegd tot trede 1. Niveau 4 en 5 vormen trede 2. De hoogste trede, trede 3, stijgt boven de eerder vastgestelde niveaus uit en is alleen weggelegd voor bedrijven die absoluut uitblinken in hun CO2-prestatie. Elke trede heeft een eigen handboek.
Wat jouw bedrijf moet doen om gecertificeerd te worden
Net als in de eerdere versies van de CO₂-prestatieladder worden bedrijven beoordeeld op vier invalshoeken: namelijk inzicht, reductie, transparantie en participatie. In de volgende tabel laten we zien wat er nodig is om gecertificeerd te worden op een van de drie treden van de CO2 prestatieladder.
Trede 1 | Trede 2 | Trede 3 | |
Inzicht CO2-uitstoot | Scope 1 en 2-emissies zijn inzichtelijk | Scope 1,2 en 3-emissies én organisatiebrede (OBE) emissies zijn inzichtelijk | Diepgaand inzicht in volledige CO2-uitstoot en aanpassingsmogelijkheden waardeketens |
Reductieplan | Voorbereidende acties, maatregelen, en korte-termijndoelen (1 tot 3 jaar) zijn vastgesteld | Klimaattransitieplan met middellange-termijndoelen (5 tot 10 jaar), vertaald naar korte-termijndoelen, zijn vastgesteld | Lange-termijndoelen(2050) voor CO2-uitstoot, vertaald naar middellange- en korte-termijndoelen zijn vastgesteld |
Communicatie | Sleutelfiguren zijn geïnformeerd, interne en externe communicatie over plannen en voortgang | Sleutelfiguren worden actief ingezet, er wordt actief gecommuniceerd over klimaattransitieplan, voortgang, en samenwerkingen | Klimaattransitieplan is getoetst door onafhankelijke deskundigen, er wordt actief gecommuniceerd klimaattransitieplan, voortgang, en samenwerkingen |
Samenwerking | Kennis-en samenwerkingsbehoeften zijn onderzocht en geanalyseerd | Samenwerkingsbehoeften zijn specifiek vastgesteld en er is een samenwerking met tenminste één organisatie | Het bedrijft heeft een leidende rol in samenwerking, externe partijen worden geconsulteerd over klimaattransitieplan |
Met name de eisen voor certificering op trede 3 van de CO₂-prestatieladder zijn erg uitgebreid en streng. Certificering op deze trede kan echter sterk in het voordeel van jouw bedrijf werken, aangezien bedrijven die deze trede behalen het meeste gunningsvoordeel bij aanbestedingen zullen verkrijgen. Hiernaast bevestigt en versterkt certificering op de hoogste trede de duurzame reputatie van jouw bedrijf.
Hoe kan jouw bedrijf dit het beste aanpakken?
Vanaf juli 2025 kunnen bedrijven zich certificeren volgens de nieuwe handboeken. Wel geldt er een overgangsregeling waarbij bedrijven nog tot januari 2027 de CO₂-Prestatieladder versie 3.1 mogen volgen.
Het is echter van belang dat bedrijven zich alvast gaan oriënteren op de nieuwe CO2-Prestatieladder, en dat ze vaststellen welke trede ze ambiëren te behalen, zodat de eerste stappen richting certificering gemaakt kunnen wordt.
Wil je weten welke trede het beste bij jouw organisatie past? Of welke nieuwe kansen de CO₂-Prestatieladder 4.0 biedt? Of weet je al dat je gecertificeerd wil worden en heb je hier hulp bij nodig? Neem contact met ons op en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via onze kennisbank.
Ontdek meer


The new CBAM update: How does it impact your business?
Inhoudsopgave The new CBAM update: what does it mean for your business? It had been expected for some time, but now it’s


The VSME: The Guide to Sustainability Reporting for SMEs
Table of Contents The VSME: The Guide to Sustainability Reporting for SMEs What is the VSME? The VSME (Voluntary Sustainability Reporting Standard


Navigating the New SME CSRD Standards
Table of Contents Navigating the New SME CSRD Standards In the dynamic world of corporate sustainability, Small and Medium Enterprises (SMEs)